Platser och produkter som funkar med chippen

En av de vanligast förekommande frågorna är var man kan använda chippen. Här är den mest kompletta lista på alla platser och produkter som funkar med chippen i dagsläget. Under varje punkt finns det också en beskrivning av vilket av chippen det är som fungerar och hur bra eller dåligt det fungerar. Om du känner till nåt mer ställe eller någon mer produkt som funkar med chippen får du gärna maila och informera oss på info@chipster.se.

Bostadshus och kontor

I stort sett alla bostadshus och kontor i Sverige har någon slags inpasseringssystem. När man började gå ifrån nycklar och började installerade digitala inpasseringssystem installerade man ofta knappsatser där de boende fick knappa en fyrsiffrig kod för att dörren skulle låsa upp sig.

Nästa steg i utvecklingen var att installera RFID-system av den äldre (125 kHz) modellen. De senaste cirka 10-15 åren har det blivit har man börjat installera inpasseringssystem som fungerar på 13,56 MHz-frekvensen (eller Mifare som många känner igen det som). Det innebär att vi idag har en situation där RFID/125 kHz finns installerat i de flesta inpasseringsystem, Mifare/13,56 MHz i näst flest och sen så förekommer fortfarande knappsatser på fortfarande på några fåtal ställen. För att göra saken lite mer rörig så kan knappsatser och RFID/125 kHz fortfarande installeras vid nybyggen eller renoveringar.

Har ditt bostadshus en knappsats (utan inbyggd RFID) är det självklart kört vad gäller att använda chippen. Används istället RFID/125 kHz är det garanterat att EM4305, xEM eller NExT kommer fungera. Om det är ett Mifare-system som används måste man definitivt testa läsaren med ett Mifare- eller NTAG216-testchip innan man chippar sig. Risken är väldigt stor att det inte kommer fungera om det är ett Mifare-system eftersom signalstyrkan för 13,56 MHz-läsare brukar vara för svaga för att aktivera chippen.

Sammanfattat finns det goda chanser att det funkar att använda chippen med passersystemet i ditt bostadshus eller på kontoret, eftersom 125 kHz fortfarande är så utbrett, men se till att först testa ändå. Se våra produkter för att testa sina läsare här nedan.

Relevanta produkter för inpassering

Transport och resor

Generellt sett är det officiella stödet för chippen bland transportbolagen väldigt dålig. En nedbrytning på varje bolag finns nedan.

SAS

Chippet som är kompatibelt med SAS är NTAG216.

Om man som Eurobonus-medlem har ett klistermärke med ett Eurobonus-nummer (SAS Smart Pass) så finns det en möjlighet att kopiera över numret till chippet. Det man får tänka på är att man inte kan kopiera över numret med en mobiltelefon. Det krävs att man kan kontrollera var på minnet man kan skriva numret och den kontrollen har man inte med en mobiltelefon (om man inte kodar en egen app). SAS har inte heller något officiellt stöd för chippen så det finns ingenstans att vända sig för att få hjälp att kopiera över numret. De som har lyckats göra det har sagt att de har personliga kontakter på bolaget som har hjälpt dem. Och även om man lyckas kopiera över numret verkar det inte som att signalen från läsaren är tillräckligt stark för att göra det smidigt att använda chippet.

För några år sedan gjordes ett proof-of-concept, men sedan dess har bolaget inte visat något större intresse för att officiellt acceptera chippen. Orsaken är dels att detta är inte prioriterat för dem och dels att de behöver kunna lösa en officiell support för chippen.

Relevanta produkter för SAS

SL

Chippet som är kompatibelt med SL är Mifare Classic (eller xM1 hos Dangerous Things).

För några år sedan öppnade SL upp för att acceptera chippen som färdbevis. Detta var i samband med att man även arbetade för att resenärerna skulle kunna använda nästan vad som helst som färdbevis (Accesskort, QR-koder, betalkort och så vidare). I denna veva var även chippen intressanta. Men det visade sig senare att chippen tekniskt inte kunde leva upp till de tekniska krav som SL har och kommer röra sig mot i framtiden och att man därför slutat titta på chippen som möjlig färdbevis.

Det har nyligen visat sig att det ändå går att använda ett Mifare-chip och själv kopiera över ett SL-kort till det chippet. Men precis som SAS kräver detta att man själv har den tekniska kunskapen som krävs för att kopiera över ett SL-kort till ett Mifare-chip.

SJ

Chippet som är kompatibelt med SJ är NTAG216.

Det första företaget i Sverige som gav officiellt stöd för chippen var SJ. För att få det att fungera behöver man ladda ned appen SJ Labs, logga in på SJ-konto så kan man skriva över sitt SJprio-nummer. Detta fungerar bara på Android.

Det finns flera problem med att använda chippet med SJ. För det första så verkar tågvärdarna förvisso vara informerade om att chippen får användas för färdbevis men de verkar inte ha fått nån utbildning i hur chippen fungerar och många av dem verkar inte veta hur det ska läsa av chippet. För det andra verkar deras biljettkontrollapparater inte ha så stark signal så man får kämpa ibland för att det ska fungera. För det tredje måste SJprionumret ligga på chippets första minnesrad (Page 0). Om det står nåt annat på första minnesraden så kommer det inte fungera om man inte trixar med den en del. Och till sist så håller SJ på att fasa ut kontroll av biljetter helt och hållt. På de nya tågen som åker nationellt har SJ slutat kolla biljetter helt och hållet. De förlitar sig på att om nån sitter på en plats som är bokad så är det rätt person på rätt plats. Sitter man på fel plats kommer de göra en kontroll.

Relevanta produkter för SJ

Sunfleet

Sunfleet är ett bolag där man kan hyra bilar med ett Mifarekort. Men läsarna sitter såklart på insidan av glasrutan och blockerar signalen mellan läsaren och det lilla chippet. Det finns såvitt vi vet inga planer på officiellt stöd för chippen.

Övriga

Både Uppsala länstrafik (UL) och Västmanlands länstrafik (VL) har öppnat för att på ett eller annat sätt låta folk använda chippen som färdbevis. Men det finns ingen mer information än det.

Gym och idrott

SATS

Chippet som är kompatibelt med SATS är Mifare Classic (xM1 hos Dangerous Things).

SATS var det exemplet som allra först användes som ett ställe där man kunde använda chippet. Detta visade sig senare bara stämma delvis. Vissa av deras centers funkar med chippen, andra funkar bara för vissa och de flesta inte alls. Det är alltså inte självklart att det kommer funka, och vi rekommenderar som vanligt att man testar med ett löst testchip innan man chippar sig. Företaget har meddelat att det är okej att använda chippen istället för medlemskortet men har inte något officiellt stöd för chippen. Det innebär att om man inte får det att funka så kommer inte företaget att hjälpa till att få det att funka.

Under september 2019 började medlemmar på SATS meddela att företaget håller på att byta ut sina läsare på sina centers och att NTAG216 inte längre är kompatibelt med SATS. Däremot verkar Mifare Classic fortfarande fungera.

Relevanta produkter för SATS

Nordic Wellness

Chippet som är kompatibelt med Nordic Wellness är NTAG216.

Nordic Wellness verkar inte heller ha någon officiell support för chippen men verkar välkomna att folk använder sina chip på deras gym. Det man behöver göra för att få det att fungera är att man måste skriva över ett certifikat på sitt NTAG216-chip, sedan ska det fungera. Detta certifikat kan bara skriva över av deras IT-avdelning, som sitter i Göteborg. Man kan maila dem och boka en tid för att få certifikatet skrivet över till chippet.

Tänk på att certifikatet kan skriva över annan information som redan finns på chippet, som t.ex. SJprionumret. Och om man skriver något på chippet så kan certifikatet skrivas över, och då måste man till huvudkontoret i Göteborg igen.

Relevanta produkter för Nordic Wellness

Friskis och svettis

Friskis och Svettis använder olika typer av passersystem i olika delar av landet. I Skåne sägs det att de använder ett 125 kHz-system vilket innebär att det garanterat kommer funka med ett EM4305- eller NExT-chip, vilket borde betyda att det garanterat kommer att fungera. Men tänk på att dessa äldra typer av läsare byts ut förr eller senare så dubbelkolla att de faktiskt använder 125 kHz i Skåne.

I Stockholm använder Friskis och Svettis ett Mifare-system med krav på kryptering. Det innebär att NTAG216 inte fungerar med deras system. Det som kan funka är ett Mifare Classic-chip, om man kopierar över sitt medlemskort till chippet. Det kräver en del tekniska kunskaper, och det har inte bekräftats att det faktiskt fungerar.

Relevanta produkter för Friskis och svettis

Fitness24Seven

Chippen som är kompatibla med Fitness24Seven är Mifare Classic (xM1 hos Dangerous Things).

Fitness24Seven använder krypterade Mifare Classic-kort. Huvudkontoret av visat sig ointresserade av att hitta lösningar för chippen. Däremot har deras kort redan hackats och det borde gå att kopiera till Mifare Classic- eller xM1-chippen. Det är okänt om detta har gjorts och testats.

Relevanta produkter för Fitness24Seven

Kristianstad Arena

Chippet som är kompatibelt med Kristianstad Arena är EM4305.

Det andra företaget i Sverige att officiellt acceptera chippen var Kristianstad Arena. Kristianstad Arena är hemmaarena för handbollslaget IFK Kristianstad och de som har säsongskort till lagets matcher kan lägga sina kort på chippet.

Relevanta produkter för Kristianstad Arena

Bad och spa

Yasuragi Hasseludden

Chippen som är kompatibla med Yasuragi är NTAG216 och NExT. Mifare Classic borde fungera.

Yasuragi är en spa- och konferensanläggning i Nacka. Låsen för deras skåp i omklädningsrummen är RFID-lås. Konstigt nog får man inte ett armband för de låsen. Man får ett kort. Vilket så klart inte är helt enkelt att hålla reda på när man inte har några fickor.

Tur då att man kan låsa sitt skåp med NTAG216-chippet (Mifare Classic borde också funka men har inte testats). Men det finns inget officiellt stöd för att använda chippet istället för kortet, och det är inte alla skåp som fungerar med chippen. Man får testa sig fram till ett skåp som fungerar med chippen.

Relevanta produkter för Yasuragi Hasseludden

Kokpunkten

Chippen som är kompatibelt med Kokpunkten är NTAG216 och NExT. Mifare Classic borde fungera.

Det tredje företaget som öppnade dörren för att officiellt acceptera chippen var Kokpunkten, som är ett actionbad i Västerås. De använder läsare från samma leverantör som Yasuragi (men till skillnad från Yasuragi från man ett RFID-armband). I ett projekt under 2019 testade Kokpunkten om armbandet skulle kunna ersättas med ett chip istället och de första resultaten gav ett bra resultat.

Relevanta produkter för Kokpunkten

Dörrlåssystem

ID Lock 150

Chippen som är kompatibla med ID Lock 150 är NTAG216, NExT och Mifare Classic (xM1 hos Dangerous Things).

ID Lock 150 dörrlåssystem från den norska tillverkaren ID Lock, som är en konkurrent till Assa Abloy ägda Yale Doorma. Till skillnad från Yale Doorman (som inte funkar alls med chippen) funkar ID Lock med chip baserade på 13,56 MHz-frekvensen. Alltså med NTAG216, NExT och Mifare Classic.

Relevanta produkter för ID Lock 150

Yale Doorman V2N

Populärt dörrlåssystem för konsumentmarknaden från Assa Abloy. Det går endast att använda Yale Doormans egna nyckeltaggar med Yale Doorman V2N. Det går förvisso att kopiera Yale Doorman-taggen till Mifare Classic- eller xM1-chippet, men signalen från Yale Doormans läsare är för svag för att aktivera chippet. Vill man använda sitt chip med ett dörrlåssystem rekommenderar vi ID Lock 150 i dagsläget.

Relevanta produkter för Yale Doorman V2N

Mobiltelefoner

Alla moderna mobiltelefoner har en NFC-läsare/skrivare inbyggt i telefonen. Men det finns begränsningar som gör de inte alltid stödjer alla funktioner, eller så kan de ha för svag signal för att känna av chippet. Har man en skyddande fodral på mobiltelefonen kan även den blockera signalen.

iPhone kunde fram till nyligen varken läsa eller skriva till chippen. Men Apple har kontinuerligt öppnat upp NFC-läsaren för apputvecklare. Först öppnade de upp så man kunde använda NFC-läsaren för att läsa NFC-chippen (och kort och taggar) och med iOS13 öppnade de även upp så man ska kunna skriva till chippen. Men de som försökt skriva med iPhone har rapporterat att det är så buggigt att det egentligen inte fungerar.

Här är en lista på mobiltelefoner som bör funka med främst NTAG216-chippet. Android klarar även av Mifare Classic.

iPhone-modeller:

  • iPhone 7 (Egentligen för svag signal för att känna av chippet)
  • iPhone 8
  • iPhone X
  • iPhone 11

Android-modeller

  • Samsung Galaxy S5
  • Samsung Galaxy S8
  • Samsung Galaxy J5
  • Google Pixel
  • LG Nexus 5
  • Sony Xperia X Compact

Appar

Det finns en uppsjö av appar för att göra alla möjliga saker med chippen (NTAG216 och Mifare Classic). Det här är lista på de mest användbara eller kända apparna.

SJ Labs: Om man vill skriva sitt SJ prionummer till ett NTAG216-chip behöver man ladda ned SJ Labs till sin Android och följa instruktionerna i den appen.

TagInfo by NXP: En app från företaget NXP. NXP är det dominerande företaget inom RFID och NFC-fältet. Det är en app som läser av ett chip (NTAG216 eller Mifare Classic) och spottar ut massa teknisk data om chippet. Användbart om man är utvecklare eller vill felsöka ett chip.

TagWriter by NXP: Ytterligare en app från företaget NXP. Denna app kan skriva information till chippet i form av NDEF-data (ett standardiserat format för att skriva information till NTAG216-chippen, och andra chip som stödjer standarden). Kan även läsa informationen som finns på chippen.

GoToTags: En app som finns både till Android och iPhone. En fördel med denna app är att om man inte har skrivit nåt till sitt chip någon gång innan så kommer appen att läsa av chippets id-nummer i heltal (tal som alltså en människa kan läsa och förstå). Med andra appar får man id-numret i hexadecimala tal, vilket är jättebra för datorer och mikroprocessorer, men inte för människor.

Mifare Classic Tools (MCT): En app för de med avancerade användarna. Fungerar bara på vissa Android-mobiler. Kan användas för att klona Mifare Classic-kort och nycklar till Mifare Classic-tekniken som kallas för Generation 2. Kräver att man känner till nycklarna för sektorerna.

NFC-läsare och RFID-läsare

Det finns finns läsare som man kan köpa och enkelt koppla till sin dator via en USB-sladd. Läsarna (som också är skrivare) fungerar då som en Android-mobiltelefon. Men en läsare kan vara att föredra för vissa framför mobiltelefonen. Till exempel i situationer då man är en iPhone-användare som vill kunna skriva till sitt chip utan behöva byta till en Android. Eller när man vill kunna logga in till sin dator med chippet. Man kan också koppla en sådan läsare till en Raspberry Pi och utveckla egen mjukvara för det. På samma sätt finns det läsare som går att koppla till en Arduino och man vill använda en NFC- eller RFID-läsare till ett hobbyprojekt inom elektronik.

ACR122U

Möjligen den mest kända och vanligast förekommande NFC-läsaren som finns på marknaden. Kopplas med en USB (typ A) till en dator eller till Raspberry Pi. Kan inte emulera ett tangentbord. Kräver till exempel libnfc för att man ska kunna använda läsaren och kommunicera med NTAG21x eller Mifare Classic-tekniken. Kan båda läsa och skriva till NTAG21x och Mifare Classic.

Relevanta produkter för ACR122U

PN532

Ett så kallat shield till Arduino. Kan läsa av NTAG216 och Mifare Classic. Instruktioner för hur man läser av sitt chip med denna läsare finns i denna guide.