FAQ för chip

Senast uppdaterad: 2023-10-23

Hur kan jag få ett chip?

Vi på Chipster har lagt ned vår chippningsverksamhet och sätter inte längre in chippen.

Det finns några olika sätt man kan gå till väga för att få ett chip.

Man kan köpa chipkiten från internet och sedan vända sig till en piercingstudio på sin ort för att få chippet insatt. Observera att det viktigt för chippets funktion hur chippet sätts in i handen och det är därför viktigt att den som sätter in chippet sedan tidigare har kunskap och erfarenhet av hur ett chip ska sättas in i handen.

Innan man chippar sig rekommenderar vi starkt att man först köper ett provchip och testar om och i så fall vilket chip som funkar med det tilltänkta användningsområdet. Det finns många olika typer av chip och de är inte kompatibla med varandra eller med alla läsare. Dessutom kan signalstyrkan från läsaren vara för svag för att aktivera chippet. Om man chansar finns det en stor risk att det inte kommer fungera.

Vilka chip erbjuder ni?

vi har lagt ned vår chippningsverksamhet och säljer inte längre implantaten. Vi har fortfarande kvar provchippen om man vill testa vilket chip som passar för ens tilltänkta användningsområden. Läs mer om varje chip i vår guide till alla chippen som är relevanta under 2020.

Vad kostar det att chippa sig?

Det beror helt på vilket eller vilka chip man vill chippa sig med, men generellt kostar det mellan 1000 kr-1500 kr för ett chip och mellan 1500 kr-3000 kr för två chip beroende på vilken kombination av chip man vill chippa sig med. 

Vad kan man använda chippen till för saker och ställen idag?

Det finns många saker och platser man kan använda chippen till idag och listan växer för varje år. Det är även viktigt att förstå att olika chip fungerar med olika saker och på olika ställen. Vi har sammanställt en lista på allt vi känner till i dagsläget som fungerar med chippen.

Det är även viktigt att påpeka att listan inte är komplett.

Vad är åldersgränsen för att chippa sig?

Det finns ingen åldersgräns för att chippa sig i Sverige. Varje piercingstudio sätter egen åldersgräns.

Går det bara att ha en funktion på chippet?

Det går bra att ha många funktioner på chippet. Varje chip har ett unikt ID-nummer. För de flesta funktioner kopieras detta ID-nummer in i systemet där man vill använda chippet, och man kan kopiera ID-numret in i hur många system som helst. Det enda undantaget är SJ där man använder en app för att skriva SJprio-numret till chippet, men detta tar inte så mycket utrymme från chippet. Man kan därför egentligen har hur många funktioner som helst “på chippet”.

Kan man betala med chippen?

Man kan inte betala med chippen i dagsläget. Dangerous Things hade tidigare en tjänst där de erbjöd att bygga om så kallade simcard bankkort (som inte ens finns i Sverige än) till ett plattimplantat som man sedan kunde gå till en piercingstudio för att få insatt. Men på grund av den komplexa och svåra processen av att bygga om simcards till implantat har Dangerous Things upphört med denna process.

Det har dock annonserats att det ska komma ett chip som är anpassat för betalningar under 2020. Detta chip kräver dock att varje enskild bank godkänner chippet i sina nätverk innan det går att använda för betalningar. Därför är det väldigt svårt att säga när det exakt kommer vara möjligt att betala med det kommande chippet. Men vi bevakar läget och uppdaterar på vår Facebooksida när vi vet mer.

Viktigt att nämna är att även betalchippet inte kommer vara kompatibelt med allt funktioner och platser. Till exempel kan man inte kopiera sitt busskort till det, som har blivit vanligt nuförtiden. Och om man har ett inpasseringsystem som fungerar på 125 kHz-frekvensen kommer betalchippet inte heller att fungera. Det kommer inte heller att fungera med krypterade system.

Kan jag träna med chippet?

Troligen inte de två första dagarna efter att du har chippat dig då det för de flesta blir svullet och man får ett blåmärke. Att greppa tunga saker kan göra ont. Får man ett slag på handen under de första dagarna gör det också väldigt ont. Träning där man inte använder händerna går bra.

Kan jag genomgå magnetröntgen med ett chip?

Ja, det är inga problem alls. Chippet påverkar inte maskinen och maskinen påverkar inte chippet. Chippet kommer varken att röra på sig eller kännas varmt när man magnetröntgar sig. Det har gjorts djurstudier och den amerikanska myndigheten FDA klassar RFID-implantaten som säkra i magnetröntgen maskiner.

Däremot är chippet xG3 inte ett RFID-implantat. Det är ett magnetimplantat och magnetimplantat ska plockas ut innan man magnetröntgar sig eftersom maskinen kommer få chippet att röra på sig och det kommer bli upphettat.

Kommer det pipa i säkerhetskontrollen på flygplatsen?

Nej, det kommer det inte att göra. Chippet innehåller alldeles för lite metall för att detektorerna ska känna av chippet. Man kan lugnt gå igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen utan att behöver oroa sig för att chippen kommer orsaka att detektorerna börjar pipa.

Hur många personer har ni chippat?

Via Chipster har vi sedan slutet av 2017 chippat cirka 700 personer.

Gör det ont att få ett chip?

Smärta är väldigt personligt och det är svårt att svara generellt på frågan, men de flesta beskriver känslan som ett kraftigt nyp eller ett getingstick, men att det inte är så farligt. Det finns även de som säger att det gör ont.

Var kan jag lära mig mer?

Vi har en guide-sektion på denna sida där vi kommer lägga upp guider om allt möjligt som har med chippen eller RFID-tekniken att göra. Vi har även en artikel-sektion där vi har olika artiklar där vi bland annat skriver mer om de olika chippen.

Vi har även ett forum på Facebook där chippade delar med sig av sina erfarenheter med chippen och nya användningsområden. Man kan även ställa sina frågor i detta forum. Många av Sveriges mest kunniga om chippen finns med i forumet.

På vår Facebooksida postar vi inlägg om de största nyheterna kring chippen, postar om kommande events och lägger ut tävlingar.