FAQ för RFID-implantat

Hur kan jag få ett chip?

Det finns några olika sätt man kan gå till väga för att få ett chip.

Chipster är baserat i Stockholm. Om du bor i Stockholms trakten eller om du kan tänka dig åka till Stockholm så kan du kontakta oss för att boka en tid.

Vi arrangerar också med jämna mellanrum gruppchippningar, och om man föredrar ett mer socialt sammanhang kan man följa oss på Facebook där vi kommer annonsera kommande gruppchippningar. Det är ingen skillnad på gruppchippningar och privata bokningar vad gäller priser eller något annat. Den enda skillnaden är om man föredrar ett privat eller ett socialt sammanhang. Våra gruppchippningar hålls nästan uteslutande i Stockholm.

Om man inte bor i Stockholm eller kan ta sig till Stockholm så kan man köpa chipkiten från vår webbutik och sedan vända sig till en piercingstudio på sin ort för att få chippet insatt. Observera att det viktigt för chippets funktion hur chippet sätts in i handen och det är därför viktigt att den som sätter in chippet sedan tidigare har kunskap och erfarenhet av hur ett chip ska sätta in i handen. Vi hjälper gärna till med att guida och tipsa om hur chippet ska sättas in i handen.

Innan man chippar sig rekommenderar vi starkt att man först köper ett provchip och testar om och i så fall vilket chip funkar med det tilltänkta användningsområdet. Det många olika typer av chip och de är inte alla kompatibla med varandra eller med alla läsare. Dessutom kan signalstyrkan från läsaren vara för svag för att aktivera chippet. Om man chansar finns det en stor risk att det inte kommer fungera.

Vilka chip erbjuder ni?

Vi erbjuder fyra olika typer av chip:

    • NTAG216 (NFC/13,56 MHz)
    • EM4305 (125 kHz)
    • Mifare Classic 1K (13,56 MHz)
    • NExT (NTAG216/13,56 MHz och T5577/125 kHz) från Dangerous Things

Vad kostar det att chippa sig?

Att chippa sig med NTAG216, EM4305 eller Mifare Classic 1k kostar 1000 kr. Att chippa sig med en kombination av dessa tre chip kostar 1500 kr.

Att chippa sig med NExT kostar 1500 kr. Att chippa sig med NExT i kombination med ett av de andra chippen kostar 2000 kr.

Vad är åldersgränsen för att chippa sig?

Åldersgränsen är 18 år.

Går det bara att ha en funktion på chippet?

Det går bra att ha många funktioner på chippet. Varje chip har ett unikt ID-nummer. För de flesta funktioner kopieras detta ID-nummer in i systemet där man vill använda chippet, och man kan kopiera ID-numret in i hur många system som helst. Det enda undantaget är SJ där man använder en app för att skriva SJprio-numret till chippet, men detta tar inte så mycket utrymme från chippet. Man kan därför egentligen har hur många funktioner som helst “på chippet”.

Kan jag träna med chippet?

Troligen inte de två första dagarna efter att du har chippat dig då det för de flesta blir svullet och man får ett blåmärke. Att greppa tunga saker kan göra ont. Får man ett slag på handen under de första dagarna gör det också väldigt ont. Träning där man inte använder händerna går bra.

Kan jag genomgå magnetröntgen med ett chip?

Ja, det är inga problem alls. Chippet påverkar inte maskinen och maskinen påverkar inte chippet. Chippet kommer varken att röra på sig eller kännas varmt när man magnetröntgar sig. Det har gjorts djurstudier och den amerikanska myndigheten FDA klassar RFID-implantaten som säkra i magnetröntgen maskiner.

Kommer det pipa i säkerhetskontrollen på flygplatsen?

Nej, det kommer det inte att göra. Chippet innehåller alldeles för lite metall för att detektorerna ska känna av chippet. Man kan lugnt gå igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen utan att behöver oroa sig för att chippen kommer orsaka att detektorerna börjar pipa.

Gör det ont att få ett chip?

Smärta är väldigt personligt och det är svårt att svara generellt på frågan, men de flesta beskriver känslan som ett kraftigt nyp eller ett getingstick, men att det inte är så farligt. Det finns även de som säger att det gör ont.

Var kan jag lära mig mer?

Vi har en guide-sektion på denna sida där vi kommer lägga upp guider om allt möjligt som har med chippen eller RFID-tekniken att göra. I dagsläget finns det en guide om hur man installerar NFClib på en Ubuntu-dator och använder tillsammans med läsaren ACR122U. Det finns även en guide om hur man installerar mjukvara för att använda NFC-shielden PN532 för Arduino med chippen. Med tiden kommer det komma fler guider.

Vi har även ett forum på Facebook där chippade delar med sig av sina erfarenheter med chippen och nya användningsområden. Man kan även ställa sina frågor i detta forum. Många av Sveriges mest kunniga om chippen finns med i forumet.

På vår Facebooksida postar vi inlägg om de största nyheterna kring chippen, postar om kommande events och lägger ut tävlingar.