Publicerad Lämna en kommentar

Så här kan du kopiera extra nyckeltaggar

Det var enklare förr. Behövde man en extra nyckel gick man till nyckelshoppen i centrum och gav dem sin fysiska nyckel och så kunde de kopiera den på någon timme. Nu rör sig samhället bort från fysiska metallnycklar. Först ut var kontoren och andra arbetsplatser där man använder kortnyckel eller taggar för att identifiera sig och komma in på sin arbetsplats. De senaste åren har det även kommit produkter för privatpersoner där man kan byta ut låset på sin dörr mot ett elektriskt dörrlås och på så sätt slippa den metallnycklar. De två mest populära elektroniska dörrlåsen i Sverige är Yale Doorman från Assa Abloy och ID Lock från tillverkaren med samma namn. För dessa lås använder man inte en metallnyckel. Man använder nyckelbrickor. För alla är det inte självklart hur man går tillväga när man behöver extra nyckelbrickor.

Det kan även vara så att man bor ett en bostadsrätt eller ett hyreshus och behöver fler nyckelbrickor, men det är inte alltid klart vem som är den ansvarige och som kan dela ut fler nyckelbrickor.

Det finns även många teknikintresserade som har RFID som hobby och som skulle vilja kunna kopiera nyckelbrickor. Även personer som jobbar med installationsteknik kan eventuellt ha nytta av att kunna kopiera nyckelbrickor.

Observera däremot att om du bor i ett bostadshus eller hyreshus så ska du av säkerhetsanledning alltid följa de regler som gäller för extra nyckelbrickor. Om du säga osäker fråga ansvarige.

Det här är en snabbguide i hur man kan kopiera olika typer av nyckelbrickor. Till att börja med finns det olika typer av tekniker, och hur man kan kopiera en viss nyckelbricka beror på vilken teknik som används. Vissa nyckelbrickor går inte att kopiera överhuvudtaget. Detta gäller till exempel Assa Abloys nyckelbrickor för Yale Doorman V2N. Assa har använt en egen teknik för dessa nyckelbrickor och använder en kryptering som har inte knäckts, vilket för att de inte går att kopiera. Man kan bara köpa extra av dessa nyckelbrickor från detaljhandeln. Från den som behöver nyckelbrickor för Yale Doorman V2N så säljer vi på Chipster dessa i vår webbutik.

ID Lock som är en direkt konkurrent till Yale Doorman har valt precis motsatt väg vad gäller nyckelbrickor. De använder inte en egen teknik. De använder högfrekvens-tekniker och alla högfrekvens-tekniker funkar med ID Lock. Detta innebär att du kan använda både NFC-kompatibla nyckelbrickor, så som Mifare-baserade nyckeltaggar. Detta innebär att du till och med lägga in ditt busskort som en nyckel i ID Lock. Har du en ID Lock och behöver fler nyckelbrickor rekommenderar vi att du i första hand använder dina befintliga högfrekvens-taggar eller kort. Du kan även köpa högfrekvens-taggar och kort (högfrekvensmodellerna kallas antingen Mifare eller NFC/NTAG). Detta eftersom att det krävs att man är ganska teknisk insatt för att lyckas kopiera högfrekvenstekniken.

Om systemet dörrlåssystemet eller inpasseringsystemet är baserat på lågfrekvenstekniken (även kallat den gamla tekniken eller EM-tekniken) så har man tur, för dessa taggar är väldigt lätta att kopiera. Eftersom det här är den gamla tekniken finns den inbyggd i nästan alla äldre byggnader, såväl som kontor som bostadshus. Har man en tagg som är baserat på EM-tekniken, såsom EM4100 eller EM4200 som är vanligt förekommande i Sverige, så behöver man endast en RFID-programmerare och en EM4305-tagg. Vi rekommenderar denna enkla RFID-programmerare som endast har två knappar, en för att läsa taggen man vill kopiera och en för att skriva till taggen man vill kopiera till. EM4305-taggen är en tagg som går att skriva till, vilket innebär att man kan kopiera en tagg till den. Se videon nedan för hur man kopierar ett EM4200-kort till en EM4305-tagg.

Om man behöver kopiera ett så kallat HID-kort så behöver man använda den avancerade läsaren. Och man kan bara skriva till T5577-chippen.

Men hur vet man om låssystemet eller passersystemet är baserat på högfrekvens eller lågfrekvens? Det finns inget enkelt sätt att bekräfta vilken teknik som används. Man kan fråga den som är ansvarig för systemet. Men dessa brukar själva sällan veta. Man kan även kolla på läsaren och försöka se om modellen står på läsaren. Står det “MF” i modellnamnet är det ett högfrekvenssystem (eftersom MF står för Mifare). Står det “EM” eller “Prox” så är det lågfrekvenssystem. Man kan även försöka läsa av taggen med sin mobiltelefon. Alla moderna mobiltelefoner har inbyggd NFC-läsare (högfrekvens-läsare). Om du lyckas läsa av din tagg är det högfrekvenssystemet. Om du inte lyckas läsa av din tagg är det troligen (inte säkert) lågfrekvenssystemet.

Om man behöver hjälp och råd kring att välja en taggar, kort eller programmerare så hjälper vi gärna till att reda ut i djungeln. Kontakta oss via kontakt-sidan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *